Cultivare

 

TEHNOLOGIA DE PRODUCTIE PE COMPOST DE FAZA III

 

 

Avantajele compostului de faza III, in comparatie cu compostul de faza II

 

Introducerea compostului: La introducerea substratului este importanta masurarea periodica a temperaturilor deoarece copostul de faza III este mult mai activ decit compostul de faza II, in 12 ore temperatura compostului poate creste cu 5-6°C.

La introducerea sacilor sau a brichetelor in compartiment, este importanta deschiderea cat mai repede a sacilor sau a brichetelor. La egalizarea sacilor trebuie sa avem grija ca in fiecare sac sa fie aceasi cantitate de compost si nivelat perfect pe orizontala.

Acoperirea: maxim in 48 de ore trebuie incheiata, de la introducere. Grosimea turbei este recomandata la 6 cm, turba care este de o calitate deosebita si indeplineste la maxim cerintele ciupercilor. Pentru o productie mai mare, avem nevoie de o cantitate de apa mai mare, iar daca grosimea turbei este cea recomandata, aceasta o absoarbe si o retine foarte usor. Temperatura compostului trebuie reglata la 25-27°C, cu racire sau încalzire.

Impanzirea: In ziua acoperirii trebuie efectuata si udarea. Cantitatea de apa recomandata este de 2,5-3 l /mp.

Udarea: Socotind de la acoperire a 2-3 zi, se pot incepe udarile, care sunt si tratamentele fitosanitare, daca sunt necesare. In zilele 4-5-6-7, trebuie aprovizionat amestecul de acoperire cu apa dar trebuie sa tinem cont si de temperatura, patrunderea miceliului in turba si de saturarea turbei cu apa. Aprovizionarile zilnice cu apa vor fi de 2-3-4 l/mp. Temperatura compostului 25-27°C, umiditatea 95-98%, C02 - 4000-5000 ppm.

Amestecarea (scarificarea): Aceasta lucrare o efectuam in ziua 7-8 dupa acoperire, atunci când miceliul a impanzit cel putin 2/3 in turba. Pentru o buna dispersare a primordiilor se amesteca intensiv, pana la suprafata compostului. Turba bine amestecata si afanata o egalizam din nou dar sa avem grija ca turba sa ramana granulata si netasata. Este important deoarece astfel vom crea un microclimat favorabil pentru formarea primordiilor. In aceasta perioada umiditatea se tine la un nivel ridicat 95-98%. Concentratia de bioxid de carbon sa fie minim de 6000 ppm, altfel miceliul nu va ajunge la suprafata turbei si nu vom ventila cu aer proaspat in aceste 3 zile. Sa avem grija ca in aceasta perioada temperatura in compost sa nu depaseasca 28°C.

Trecerea pe productie: Timpul optim este cand firele miceliene au ajuns pe suprafata turbei in proportie de 100%, in acel moment putem incepe racirea cu aer proaspat. Daca dorim ciuperci mari se poate face o udare de stres cu 0.5 -1 l/mp. Temperatura compostului o vom scadea zilnic cu 1.5 - 2°C, temperatura in aer la 17-18°C, deci temperatura compostului de la 25-27°C, o vom scadea in 19-20°C, in decurs de 4 zile. In acelasi timp vom scadea si concentratia de C02 la 1500-1700 ppm, umiditatea o vom mentine la 92% pana la formarea bobului de mazare (marimea ciupercilor 1-1.5 cm). Daca scade umiditatea sub valoarea de 92%, se poate pulveriza 100 ml apa/mp, o data sau de doua ori pe zi. Sa incercam totusi pastrarea umiditatii la valoarea de 92%. Acestor udari se va acorda o mare atentie si se va supraveghea indeaproape de catre tehnolog.

Aparitia primului val si recolta rea: Aprovizionarea cu apa incepe dupa aparitia ciupercilor cu o marime de 1-1.5 cm in diametru. Se pot incepe udarile intensive dar sa nu udam deodata o cantitate mai mare de 1.5 l apa/mp. Cantitatea de apa administrata va fi hotaratoare si influenteaza cantitatea productiei. Dupa udare, asiguram o ventilatie continua, ca in decurs de 1-2 ore sa se usuce ciupercile deoarece, in caz contrar, apa ramasa pe ciuperci va duce la aparitia unor boli si daunatori (bacterioza, Dactylium dendroides, Mycogone perniciosa) si la raspandirea acestora. Aprovizionarea cu apa trebuie sa inceteze cel putin cu o zi inaintea recoltarii.

Recoltatul: incepe din a 20-a zi de la introducere. Temperatura in compost va fi de 19-21°C, in aer 17-18°C, bioxidul de carbon 1500-2000 ppm iar umiditatea 80-86% pe tot parcursul productiei. La sfarsitul valului l, cand am recoltat 80-90% din val si temperatura compostului a urcat la 23-25°C, se poate incepe aprovizionarea cu apa pentru valul 2, inainte de aparitia butonilor vom incheia aceasta operatiune, o vom relua doar cand vom avea valul 2 format si ciupercile sunt de marimea unui bob de mazare. Vom proceda la fel ca si la valul l dar vom tine seama de umiditatea turbei. La pregatirea si formarea valului 3 vom folosi mai putina apa decat la primele doua.

Compostul de faza III necesita o mai mare atentie si in timpul recoltarii, deoarece are o productivitate cu 20% mai mare decat compostul de faza II. Cantitatea de ciuperci de cal. a 1-a va fi mai mare dar necesita o buna previzionare, o planificare a muncii, riguroasa, si o foarte mare atentie din partea producatorului.

 

 

 

 

 

Copyright © 2007-2012 Cold Tech Servicii S.R.L.
Toate Drepturile Rezervate.